content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

This phantom sticky

Houd je huidflora gezond!

Na alle anti-aging stress en de bijbehorende producten die ervoor zorgen dat rimpels en lijntjes afnemen, is er een nieuwe tendens ontstaan, namelijk; anti-aging is ‘uit’ en het gezond maken en houden van de huidflora is ‘in’. Wat dit precies inhoudt? Je leest het in mijn nieuwe blog!

Age-loving in plaats van anti-aging

In plaats van de focus wat betreft huidverzorging te leggen op anti-aging, ligt de focus nu meer op age-loving.  We willen allemaal zo oud mogelijk worden, maar dan wel gezond en met een verzorgd uiterlijk. De ouder wordende huid koesteren en ondersteunen geldt nu weer als hoogste goed in de beauty-industrie. Dit zien we ook terug in de populaire ingrediënten van dit moment. Dit zijn allemaal ingrediënten die vooral de huid beschermen, in plaats van ingrediënten die de huid jeugdiger zouden maken.

Schimmels, bacteriën en virussen

De ingrediënten die de huid dienen te beschermen zijn vooral gericht op het beschermen van de micro-organismen van de huid, zoals schimmels, bacteriën en virussen. Alle micro-organismen samen noemen we stratum microbiotum. Beter bekend als huidflora.

Een gezonde huidflora betekent een gezonde huid. Echter is uit onderzoek gebleken dat het huidflora van de inwoners in stedelijk gebieden kleiner en minder divers is geworden dan honderd jaar geleden. Mensen die in harmonie leven met de natuur, zoals Indianen in het Amazonegebied, hebben juist een rijker, meer gevarieerd stratum microbiotum. Daarmee zijn zij goed beschermd tegen huidreacties en -ontstekingen. In tegenstelling tot Westerlingen die steeds vatbaarder worden voor huidziekten, allergieën en ontstekingen.

Door onze huidige levenswijze is het immuunsysteem van de huid minder effectief, wat op den duur leidt tot vroegtijdige huidveroudering en andere huidproblemen zoals ontstekingen in de vorm van acne of rosacea.

Hoe werkt huidflora?

Het huidflora is een delicaat systeem, waarbij er ongeveer één miljoen micro-organismen op elke vierkante cm huid leven. Een lichaam telt een biljoen micro-organismen. Deze kolonies verschillen per individu en worden beïnvloed door leeftijd en omgeving.  Een aantal micro-organismen kunnen schadelijk zijn als ze op de verkeerde plek zitten of groeien. Maar in het algemeen profiteren we ervan. Micro-organismen creëren een fysische barrière tegen schadelijke stoffen van buiten, remmen schadelijke bacteriën en zorgen voor de juiste zuurgraad van de huid. Ook ondersteunen ze het immuunsysteem. Kortom: ze versterken de natuurlijke weerstand van de huid.[1]

Micro-organismen hebben voeding nodig en dit is waar het misgaat. Door verkeerde cosmetica, omgevingsfactoren en slechte leefgewoonten, wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De voeding voor micro-organismen neemt af, waardoor uiteindelijk ook de micro-organismen zelf afnemen.

Enkele voorbeelden: bewaarstoffen in cosmeticaproducten doden de micro-organismen. Met zepen, surfactants en alcohol worden ze simpelweg van de huid verwijderd. Regelmatig peelen met fruitzuren zorgt er ook nog eens voor dat belangrijke voeding voor micro-organismen verdwijnt. Denk aan dode huidcellen en talg.

En dit alles kan een rode, geïrriteerde huid veroorzaken.

Hoe jij het huidlfora beschermt

Naast een gezonde levenswijze, is het gebruiken van de juiste cosmeticaproducten heel belangrijk. Let er daarbij op dat producten geen onnodige additieven bevatten zoals alcohol, zepen en surfactants. Kies voor pure en zuivere producten en peel niet te vaak de huid.

Heb jij na het lezen van deze blog vragen over jouw huid, of ben je op zoek naar producten die zuiver zijn en je huid niet beschadigen, maar juist voeden en beschermen? Ik geef je graag advies! Neem contact op via: 0492-392141

[1] Bron: Vavin