content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

This phantom sticky

Beauty Blog

Hoe fijn en mooi het ook is om zwanger te zijn, er komen helaas ook wat minder fijne gevolgen bij kijken. Heb je bijvoorbeeld last van stria of een zwangerschapsmasker en ben je benieuwd wat je hiertegen kunt doen? Of zit je nog in de beginperiode van je zwangerschap en wens je huidproblemen te voorkomen? Lees dan mijn nieuwe blog!

Huidproblemen

Door bepaalde processen en hormonen, kunnen er huidproblemen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

Pigmentatiestoornis: Door hormonen gaat het lichaam meer melanine (pigment) aanmaken. Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker' genoemd. De pigmentvlekken in je gezicht lijken op grote, lichtbruine moedervlekken. Vrouwen met een donkere huid hebben een wat grotere kans op pigmentvlekken dan vrouwen met een lichtere huid. Op een zeer donkere huid zijn de vlekken vaak juist lichter dan de huid zelf. Daarnaast kunnen de tepels donkerder worden en kan je een bruine streep op je buik krijgen. Gelukkig gaan deze verschijnselen na je zwangerschap in de meeste gevallen vanzelf weg.

Striae: Je buik, billen, borsten en bovenbenen groeien tijdens de zwangerschap. Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid uitrekt. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen. Stria is hier een gevolg van en is eigenlijk een onderhuidse bindweefsel scheuring van je huid, doordat deze (te) snel oprekt.

Spataderen: Doordat je zwanger bent, neemt de doorbloeding van de huid toe, zo kunnen er bijvoorbeeld ‘spinnenwebjes’ ontstaan. Dit zijn verwijde bloedvaatjes die als rode vlekjes te zien zijn, meestal voor in je nek of op je gezicht. Je kunt ook sneller last krijgen van spataderen.

Een droge en jeukende huid: Veel vrouwen hebben last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Soms veroorzaakt dit jeuk op je buik en op andere lichaamsdelen.

Acne: Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van pukkeltjes. Door je zwangerschap maak je meer talg aan en hierdoor kunnen je poriën verstopt raken.

Huidproblemen tijdens zwangerschap voorkomen

Zoals met zoveel dingen geldt, geldt het met huidproblemen ook. Voorkomen is beter dan genezen. Volg onderstaande tips om geen last te hebben van huidproblemen tijdens de zwangerschap!

Pigmentatiestoornis

Vermijd tijdens en tot enkele maanden na je zwangerschap zoveel mogelijk de zon. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (vanaf factor 30).

Striae

Striae is helaas niet te voorkomen, wel kun je het iets minder erg laten zijn. Bijvoorbeeld door echt te letten op je voeding. Hoe meer je aankomt, hoe meer de huid wordt uitgerekt. Daarnaast kan het smeren van bepaalde crèmes helpen, ik informeer je graag welke crème voor jou het beste is.

Spataderen

Spataderen voorkom je door vaak te lopen en in beweging te zijn. Het dragen van elastische kousen. De elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen zo ook de terugstroom van het bloed naar het hart. Wanneer je in bed ligt kun je je benen hoger leggen dan de rest van je lichaam en ga niet met je benen over elkaar zitten, hierdoor worden je aderen afgekneld.

Een droge en jeukende huid

Wanneer je last hebt van een droge huid, kan dit eenvoudig worden opgelost door goede cremes. Gebruik bijvoorbeeld een hydratant van Vavin, zodat je huid rijkelijk wordt voorzien van voedingsstoffen en beter in staat is het vocht te binden.

Acne

Wanneer je acne tijdens je zwangerschap wilt voorkomen, is een schoonheidsbehandeling zeer aan te raden. De Anti Tox behandeling zorgt ervoor dat de huid wordt ontgift, door middel van een speciale techniek. Zelfs in de diepere huidlagen worden afvalstoffen verwijderd. Hierdoor wordt ook de talgproductie gereguleerd, zodat je minder last hebt van puistjes en ontstekingen. 

Meestal zie je ze niet echt aankomen, maar ineens zijn ze daar: pigmentvlekken. Ze nestelen zich op je gezicht, onderarmen en met een beetje pech de onderbenen. Hoe kom je aan die donkere vlekjes en valt er eigenlijk wat aan te doen?

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan onder invloed van zon. UV-licht stimuleert namelijk melanine. Melanine op zijn beurt wakkert pigmentcellen aan om meer pigment aan te maken. Wanneer je langere tijd in de zon hebt gezeten, raakt dit proces verstoort. Het lichaam gaat meer pigment produceren dan nodig is, met als resultaat dat dit zich op één plek gaat ophopen.

Het lichaam produceert dus pigment om ons te beschermen tegen de schadelijke UV-straling. UVA-straling zorgt voor huidveroudering zoals rimpels en lijnen. Deze straling dringt tot diep in de huid door, waar het een chemische reactie in de cellen veroorzaakt.

UVB-straling zorgt voor huidverbranding. Deze straling dringt oppervlakkig door, maar is daardoor  niet minder gevaarlijk. UVB-straling zorgt ook voor ons bruine kleurtje… Veel mensen zien dit nog als een ‘gezondheidskenmerk’, echter is het eigenlijk alleen maar een teken dat je te lang in de zon hebt gezeten en dat je huid heel hard heeft moeten werken om je te beschermen.

Pigmentvlekken verwijderen

Laseren is de enige huidvriendelijke manier om van pigmentvlekken af te komen. Maar voorkomen is natuurlijk nóg beter dan genezen. Uit de zon blijven en goed smeren is nog altijd de beste remedie. Zorg dat je goede zonbescherming koopt, die zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling. Daarnaast is het handig om een SPF te kopen waaraan verzorgende ingrediënten zijn toegevoegd, zoals antioxidanten.

Feiten over pigmentvlekken

 • Een pigmentvlek doet er 10 tot 20 jaar over om zich te ontwikkelen. Heb je als kind dus veel onbeschermd in de zon gezeten, zal je hier op latere leeftijd last van krijgen. Je kunt nu dus denken dat het allemaal wel mee valt omdat je de bruine vlekjes niet ziet, maar na een aantal jaren kunnen ze ‘uit het niets’ ontstaan.
 • Wees voorzichtig met zelfbruiners. Stofjes in zelfbruiners brengen een reactie in de huid teweeg waardoor nog meer vrije radicalen vrijkomen en pigmentcellen mogelijk op hol slaan. Ook hormonen onder invloed van zwangerschap of pilgebruik kunnen pigmentvlekken veroorzaken.
 • Een goeie aftersun helpt bij het tegengaan van pigmentvlekken en het tot rust brengen van de huid. Niet het verfrissende soort dat stiekem helemaal niks doet. Kies een voedzame crème of olie met werkzame antioxidanten, zoals vitaminen. Vitamine E (tocopherol) en Vitamine C (Ethyl Ascorbic Acid) gaan schade door vrije radicalen tegen. Let dus goed op of deze hoop op de ingrediëntenlijst staan. 
 • Neem de voed 10 van Vavin meen in je vakantiekoffer als aftersun. De lekker smeerbare abrikozenolie is rijk aan natuurlijke vetten en vitamine E. De vetten voeden je huidcellen. Vitamine E is een krachtig antioxidant en vermindert het risico op pigmentvlekken.

Let op: gebruik voed 10 nooit in de zon. Vetten oxideren onder zonlicht, en dat is wat je juist niet wil.

Ik sluit deze blog graag af met het volgende; zoals met zoveel dingen geldt, geldt dit ook voor de zon. Geniet, maar met mate. De zon kent namelijk ook veel positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D. Daarnaast maakt het je vrolijk en ontspannen.

Hyaluronzuur is booming en dat is niet gek; deze stof komt van nature voor in het lichaam en kan tot 1.000 keer het eigen gewicht in water dragen. Wat dit betekent voor jouw huid? Een goed gehydrateerde, gezonde en ‘fluffy’ huid, vol vocht en energie!

Hyaluronzuur, wat is het precies?

Hyaluronzuur is een Polysaccharide (suiker) dat in zowel de huid als in het lichaam aanwezig is. Het vormt bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten, waardoor deze soepel kunnen bewegen.

Wanneer het om de huid gaat, komt hyaluronzuur voor in het bindweefsel. Hier speelt het een belangrijke rol bij onder andere de genezing van wonden. De helft van al het hyaluronzuur in ons lichaam bevindt zich in de huid.

Eén enkele Hyaluronzuur-molecuul kan tot 1.000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden, dat geleidelijk in de huid vrijkomt. Het speelt dus een belangrijke rol in het goed gehydrateerd houden van de huid.

Waarom is hyaluronzuur zo belangrijk?

Hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huidmatrix (te vergelijken met de fundering van een huis) goed is opgebouwd, je kunt hyaluronzuur zien als de vulstof van de matrix. De huidbarrière kan door middel van hyaluronzuur vocht vast houden, waardoor:

 • De huid beter in staat is om wonden te genezen.
 • Je geen of minder last krijgt van droogterimpels en lijnen.
 • De huid niet uitdroogt.
 • De huid beschermd wordt tegen het indringen van schadelijke externe factoren (denk aan bacteriën, virussen etc.)

Hyaluronzuur in cosmetica

Als het lichaam van nature hyaluronzuur aanmaakt, waarom is het dan zo populair als ingrediënt in cosmetica en waarom drinken mensen iedere dag hyaluronzuur drank? Het antwoord hierop is simpel: Vanaf ongeveer het 25e levensjaar produceert het lichaam minder hyaluronzuur. Ieder hierop volgend jaar, neemt het hyaluronzuurgehalte in het lichaam af, waardoor de eerste rimpels, lijnen en verlies van contouren zichtbaar worden.

Op lange termijn zal een dalend hyaluronzuurgehalte zorgen voor minder soepele huid.

Kun je hyaluronzuur aanvullen?

Gelukkig is het zeker mogelijk het hyaluronzuur in de huid aan te vullen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van crèmes, serums en andere huidverzorgingsproducten waarin hyaluronzuur verwerkt is.

Vavin heeft bijvoorbeeld een product waarin pure hyaluron verwerkt zit, namelijk hydrateer + no 12. Het High molecular weight hyaluronzuur bindt water in de bovenste huidlaag. Met Hydrateer+ 12 wordt de werking van Hydrateer (de overige producten uit deze lijn) extra versterkt.

Ik informeer je graag over welke producten voor jou het beste zijn. Maak online je afspraak voor het intakegesprek.

 

Misschien heb je er al eens van gehoord; Carboxy therapie, of ‘zuurstofbehandeling’. Carboxy staat voor kooldioxide. Dit is een onzichtbaar, geurloos gas. Het zit in de lucht die we inademen en het komt in het menselijk lichaam vrij bij verbrandingsprocessen. De nieuwste toepassing kooldioxide is een revolutionair masker om de huid jonger te maken door deze van zuurstof te voorzien.

Wens je minder donkere kringen rond de ogen en een strakkere en egalere gezichtshuid? Lees dan mijn nieuwe blog over de Carboxy therapie!

Waarom is zuurstof zo belangrijk voor de huid?

Wanneer de huid te weinig zuurstof heeft, kunnen de cellen niet functioneren. Dit betekent bijvoorbeeld dat de huid minder snel geneest van verwondingen of zonschade, maar ook dat er minder nieuwe cellen worden aangemaakt en dat de huid minder tot niet is beschermd tegen zowel interne als externe schadelijke invloeden.

Al bij al kun je wel zeggen dat een huid zonder voldoende zuurstof, geen gezonde huid is. Een ongezonde huid heeft eerder te maken met huidveroudering, ontstekingen en pigmentvlekken en ziet er dof en vermoeid uit.

Wat gebeurt er met de huid als deze wordt voorzien van zuurstof?

Door de huid te voorzien van extra zuurstof, gaan alle huidfuncties beter werken. Zo is de huid beter beschermd en heeft het een betere doorbloeding. Een goed werkende doorbloeding zorgt op zijn beurt weer voor een meer toevoer van voedingsstoffen naar de huid.

Zuurstof houdt de huid jong. Het zorgt ervoor dat collageen en elastische vezels kunnen worden aangemaakt en laat de huid weer stralen.

Carboxy therapie, wat is dat precies?

Tijdens de Carboxy therapie wordt de huid eerst goed gereinigd. Er wordt een gel aangebracht, deze gel produceert het CO2 gas. Vervolgens wordt er een masker op het gezicht gelegd, dat ervoor zorgt dat het gas in de huid blijft.

Tijdens het masker maken rode bloedcellen zuurstof in de weefsels vrij, waardoor de huid zich sneller vernieuwt. De cellen functioneren beter waardoor de elastine- en collageenproductie wordt gestimuleerd. Om deze celstofwisseling goed te laten verlopen is een goede doorbloeding erg belangrijk.

Voor welke huidproblemen is Carboxy therapie geschikt?

Carboxy therapie is uitermate geschikt wanneer je last hebt van de volgende kenmerken:

 • Grove poriën.
 • Een vale teint en een vermoeide, doffe huid.
 • Slappe gezichtscontouren.
 • Rimpels en lijnen.
 • Een droge huid.
 • Donkere kringen en wallen.

Mis deze fantastische nieuwe behandeling niet en laat je verrassen door de snelle en verbluffende resultaten! Maak vandaag nog je afspraak voor de Carboxy therapie bij schoonheidssalon Ikke Tijd in Gemert! Klik hier voor het maken van een afspraak.

Last van een verslapte, vermoeide of verouderde huid? Of ben je al voorbij je 25e jaar en wil je huidveroudering zo lang mogelijk vertragen? Dan is de nieuwe Elastine Infusion Therapie behandeling meer dan geschikt voor jou!

Wat is Elastine?

Elastine is een elastisch eiwit in het bindweefsel, die de ware grootte van het weefsel aanhoudt zodra deze wordt ingedeukt, vervormd of uitgerekt. De huid blijft hierdoor strak, veerkrachtig en elastisch.

Zodra je de 25 jaar passeert neemt de elastine aanmaak af en zal dit uit zichzelf niet meer gestimuleerd worden. Dit hoef je echter niet gelijk aan je gezicht te merken of te zien, bij de één komt huidveroudering namelijk eerder dan bij een ander. Maar dat de elastine aanmaak vanaf je 25ste jaar afneemt is één ding dat zeker is. 

Met als resultaat: een slappe, futloze en doffe huid.

Wat houdt een Elastine Infusion Therapie behandeling in Gemert in? 

De salonbehandeling bevat een hoge dosering micromolecuul genaamd 'tropoelastine’, dit wordt op de huid aangebracht en vervolgens verwarmt om zo een nog betere opname tot in de diepere huidlaag (de dermis) te creëren. Tropoelastine wordt heel makkelijk door de huid opgenomen, (binnen 24uur) omdat het uit een biologische oorsprong (mais) komt. 

De Elastine Infusion Therapie geeft de huid haar elastine terug, de elastinevezels groeien weer en per behandeling wordt er tot wel twee jaar aan elastineverlies hersteld, dit is na één behandeling al zichtbaar. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd, de huid gevoed en diep gehydrateerd.

De behandeling wordt als zeer ontspannend, bijzonder en pijnloos ervaren.

TIP: Goed in combinatie met het Carboxy Therapie Masker.

Resultaten die je kunt verwachten na de Elastine Infusion Therapie:

 • De huid ziet er weer ontspannen & uitgerust uit.
 • Een stevige & egale teint.
 • De huid ziet er stralend en jeugdig uit.
 • Rimpels en fijne lijntjes worden vervaagd
 • Herstel van vochtbalans

Hoeveel behandelingen heb je nodig met de Elastine Infusion therapie?

Voor het beste en mooiste resultaat (afhankelijk van je wensen en je huidtype) is een kuurverband aan te raden van ongeveer 3 tot 5 keer, waar je om de 4 weken  terugkomt voor de volgende behandeling.

Let op: De behandeling mag niet vaker dan één keer per maand uitgevoerd worden!

Ben jij benieuwd wat de Elastine Infusion Therapie behandeling voor jouw huid kan beteken of wil je gelijk een afspraak maken? Neem dan hier contact op, klik hier.

Wil jij snel en pijnloos een strakke, mooie en jeugdige huid zonder een ‘facelift’ te hoeven doen? Dan is Face Cupping zeker iets voor jou! Face Cupping is een diepe bindweefselmassage voor zowel gezicht als het hele lichaam en wordt uitgevoerd met vacuümcups die gebruikt worden in verschillende maten voor elke huidzone.

De vacuümcups stimuleren de bloedcirculatie en verwijderen de dode huidcellen en mee-eters. Doordat de onzuiverheden worden verwijderd, voel je je na de eerste behandeling al gelijk fris en schoon. Daarnaast is de massage ontspannend, pijnloos en kalmerend voor je zenuwstelsel.

Face Cupping voor een Anti-Aging effect

Tijdens de Face Cupping massage worden de fibroblastcellen gestimuleerd. Fibroblasten zorgen voor wondheling en voor het aanmaken van collageen en elastine. Collageen en elastine zijn eiwitten in je spieren en bindweefsel die je huid stevig en soepel houden. Na je 25e neemt de natuurlijke aanmaak van collageen en elastine af, wat zorgt voor de eerste rimpels.

 

Tips wat je zelf nog kan doen tegen collageenafbraak:

 •        Vermijd huidverbranding door de zon, smeer daarom dagelijks een SPF.
 •        Stop met roken (breekt bidweefsel af) en overmatig alcohol drinken.
 •        Drink genoeg water per dag (2 liter).
 •        Neem genoeg vitamine C in, vitamine C stimuleert de Collageenaanmaak.

Face Cupping is een natuurlijke en makkelijke manier, om zo je collageen en elastine aanmaak te stimuleren en je huid weer stevig en veerkrachtig te krijgen.

 

Face Cupping in Gemert voordelen:      

 •        De huidconditie en de weerstand van de huid zijn aanzienlijk verbeterd.
 •        Verfijnde poriën.
 •        Vermindert vochtwallen en onderkin.
 •        De doorbloeding wordt gestimuleerd.
 •        Verklevingen die zijn veroorzaakt door stress worden effectief verminderd.
 •        Een natuurlijke gezonde glow in je gezicht.
 •        Werkstoffen uit verzorgingsproducten zijn hierna beter in staat de huid door te dringen.
 •        Het bindweefsel wordt verstevigd en veerkrachtig.
 •        De celvernieuwing wordt gestimuleerd, waardoor er nieuwe cellen vormen.
 •        Vermoeidheid, hoofdpijn en angst worden gekalmeerd en verminderd.
 •        Vermindering van rimpels, kraaienpootjes, wallen en littekens.

 

PAS OP! Face Cupping door een professional is noodzakelijk

Laat je altijd door een professional behandelen die weet hoe de cupping techniek werkt, als je dit niet doet kan je lelijke blauwe tot paarse plekken op je gezicht maken, die pas na 1-2 weken verdwijnen met de cups. Er zijn namelijk ook huidproblemen die absoluut niet behandeld mogen worden met cups, denk aan couperose, wat hierdoor alleen maar wordt verergerd.

 

Verzorging na de Face Cup behandeling

Na de behandeling kan je huid er rood uitzien en kunnen de gecupte plekken een beetje beurs of tintelig aanvoelen. Dit is normaal en komt doordat de doorbloeding in je gezicht is gestimuleerd.

Drink na de behandeling veel water, dit helpt de afvoer van de afvalstoffen te verbeteren en te versnellen.

Wil jij ook een strakkere huid met verfijnde poriën, waarbij littekens, wallen en rimpels met een zichtbaar resultaat worden verminderd? Neem dan hier contact op voor een vrijblijvend advies over wat Face Cupping voor jouw huid kan betekenen.

Ken je dat; je hebt een drukke dag achter de rug, ploft neer op de bank, waarbij je even helemaal niets meer wilt doen? En al helemaal niet moet denken aan het nog moeten verwijderen van je make-up? Een reinigingsdoekje lijkt op dit moment ideaal, want hup; even snel over je gezicht heen en je huid is weer schoon. Helaas wordt je huid hier niet schoon van, integendeel! Ik leg je alles uit in mijn nieuwe blog!

Waarom de gezichtshuid reinigen?
Per dag raak je heel veel keren (ongemerkt) je gezicht aan. Bacteriën van de handen worden zo overgebracht naar het gezicht. Daarnaast scheidt de huid gedurende de dag afvalstoffen en talg af en dragen de meeste van ons make-up. Je kunt je wel voorstellen dat dit alles een mooi laagje vuil achterlaat op de huid.

Door dit laagje, kunnen werkstoffen uit cosmetica niet meer goed doordringen. Daarnaast is de kans op onzuiverheden zeer groot, tenslotte zorgt make-up ervoor dat de huid verstopt raakt en dat de bacteriën die al reeds aanwezig zijn op je gezicht, andere bacteriën ‘stimuleren’. Puistjes en mee-eters zijn het resultaat.

Op lange termijn zal het niet of niet op de juiste manier reinigen van de huid, ervoor zorgen dat je huid er dof en vaal uitziet. Ook vroegtijdige huidveroudering kan ontstaan door het niet reinigen van de huid.

Zijn reinigingsdoekjes de grote boosdoener?
Ze lijken zo onschuldig; lekker ruikende, witte doekjes. Maar inderdaad, ze zijn wel een grote boosdoener en een absolute no go als het gaat om het reinigen van de huid.

Dit is wat reinigingsdoekjes met de huid doen:

 1. Verergeren vuiligheid: In plaats van de huid te reinigen, zorgen de doekjes ervoor dat bacteriën, andere vuiligheid en make-up nog dieper in de huid terecht komen. De huid raakt verstopt, met alle gevolgen van dien.
 2. Irritatie en allergieën : Om de doekjes vochtig en lekker ruikend te krijgen, wordt er een hele chemische bak aan ingrediënten toegevoegd. Deze chemische mengeling smeer je op je gezicht, (wat al erg genoeg is) om het daar vervolgens fijn te houden, tenslotte spoel je je gezicht niet meer af met water. De Nederlandse vereniging van dermatologie ziet een duidelijke toename van het aantal mensen met eczeemklachten, ontstaan door de doekjes.  Daarnaast zorgen de conserveringsmiddelen ervoor dat de huid gaat jeuken en irriteren.

Wil jij wél je huid goed verzorgen?
Wanneer je je huid wel goed wilt verzorgen en onderhouden, is het zeer belangrijk om te kiezen voor een goede reiniger, en deze twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) te gebruiken.

Ik adviseer je, welk huidtype je ook hebt, te beginnen met ‘Vavin Reinig’. Deze uiterst milde reinigingsmelk verwijdert je make-up en onzuiverheden effectief zonder de natuurlijke huidbarrière aan te tasten.

Volg deze stappen voor het goed reinigen van de huid

Stap 01 Maak je huid nat met lauwwarm water.
Stap 02 Masseer met ronddraaiende bewegingen 2 pompjes reinigingsmelk met je vingertoppen in je vochtige huid.
Stap 03 Spoel de melk af met lauwwarm water.

Wil je advies over hoe jij het beste je huid reinigt, of ben je benieuwd welke producten voor jouw huid het beste zijn geschikt? Maak snel je afspraak voor een kosteloos huidadvies!

 

Je bent in verwachting! Dit is natuurlijk geweldig. Er is alleen wel een maar… naast alle vreugdige en spannende emoties, kan je ook vervelende rug-, nek- en schouderpijn ervaren. Hiervoor kan je je laten masseren, maar je mag je niet door zomaar iemand laten masseren! Dit kan gevaarlijk zijn, laat je daarom altijd masseren door een professional die precies weet wat wel en niet gemasseerd mag worden.

Je lichaam verandert als je zwanger bent

Als je zwanger bent veranderd alles in je lichaam, je lichaamsgewicht neemt toe, je hormonen veranderen, je hebt last van een slechte nachtrust of vermoeidheid en je buik groeit natuurlijk.

Tijdens dit proces zullen je spieren en gewrichten wat losser en soepeler worden om zo ruimte te maken voor je baby, hierdoor zal je zwaartekrachtspunt veranderen en kan je rug-, nek- en schouderpijn ervaren.

Ook kan je last krijgen van je bekken en benen tijdens je zwangerschap. Om je lichaam en geest weer wat rust te geven en ze te laten ontspannen is een zwangerschapsmassage aan te raden, dit zal ook je lichaamsklachten verminderen.

Voordelen van een zwangerschapsmassage

De voordelen van een zwangerschapsmassage:

-          Verbetert de nachtrust

-          Verlicht/vermindert je lichaamsklachten

-          Vermindert aanmaak angst en stresshormonen

-          De bloedcirculatie van jou en jouw kind worden gestimuleerd

-          Je kunt tijdens de massage optimaal ontspannen en zo heerlijk je hoofd leegmaken

Naast deze voordelen is er ook uit onderzoek gebleken dat wanneer je tijdens je verwachting een zwangerschapsmassage hebt ondergaan, er minder complicaties tijdens de bevalling optreden.

Waarom door een professional laten masseren als je zwanger bent?

Als je je wilt laten masseren tijdens je zwangerschap is het van belang dat je dit laat doen door een professional die er verstand van heeft en weet wat wel en niet gemasseerd mag worden, een zwangerschapsmassage is namelijk niet zomaar een massage.

Een professional gaat eerst samen met jou kijken wat je klachten zijn en wat je wenst, vanuit dit gesprek word je precies gemasseerd op de plekken voor een absolute ontspanning voor je lichaam en geest.

Ben jij benieuwd wat een zwangerschapsmassage voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak klik hier of bel voor meer informatie: 04 92-39 21 41

Ben jij pas bevallen en ben je toe aan wat ontspanning en tijd voor jezelf? Klik dan hier voor meer informatie over de Mama massage.

De kinderhuid verschilt zeker met die van volwassenen. Daar waar de talgklieren bij volwassenen zijn ontwikkeld, zijn die bij kinderen nog maar klein. Het gevolg hiervan is dat de kinderhuid vele malen droger is. Talg zorgt er namelijk voor dat de huid elastisch en soepel blijft, je kunt talg zien als ‘smeermiddel’ voor de huid. Het is een vettige stof die wordt aangemaakt door de talklieren, die er ook voor zorgt dat de huid goed is beschermd tegen externe invloeden, omdat het zich als een beschermlaag op de huid vormt.

Heeft de kinderhuid andere verzorging nodig?

Juist omdat de kinderhuid droger is, heeft het andere verzorging nodig. De kinderhuid is kwetsbaarder voor schadelijke externe invloeden, tenslotte mist het de beschermende laag die volwassenen wel hebben.

Daarom is het belangrijk om kinderen producten te laten gebruiken waar geen schadelijke stoffen aan zijn toegevoegd.

Let erop dat de producten niet de volgende stoffen bevatten:

 • Sulfaten (SLS, SLES);      
 • Chemische Zonnefilters;
 • Minerale oliën;
 • Agressieve conserveringsmiddelen;
 • Siliconen;           
 • Kleurstoffen;
 • Parabenen;       
 • Essentiële oliën.

Welke stoffen zijn wél goed voor de kinderhuid?

Natuurlijke werkstoffen dragen ertoe bij dat de kinderhuid gezond blijft. Avocado olie, Duindoorn olie, Aloë vera, Sheabutter, kokosnoot olie, Ecocert minerale zonnefilters, Macadamianoot olie, Zonnebloemolie en Vitamine E zijn stuk voor stuk natuurlijk en voeden en verzorgen intensief de kwetsbare en tere kinderhuid.

Welke huidproblemen komen vaker voor bij kinderen?

Omdat de barrièrefunctie nog niet volledig werkt bij kinderen, kunnen de volgende huidproblemen eerder ontstaan:

 • Berg (dikke gelige schilfering);
 • Schilfers;
 • zeer droge huid;
 • talgbultjes;
 • eczeem.

Loverock – cosmetica speciaal voor kinderen

Loverock heeft speciale producten ontwikkeld, die de droge baby- en kinderhuid optimaal beschermen tegen schadelijke invloeden. Wind, kou en zon krijgen geen kans door deze uniek ontwikkelde producten. Het beste uit de natuur speciaal ontwikkeld voor én door kinderen in samenwerking met de beste professionals.

Loverock is vrij van agressieve synthetische stoffen, siliconen, parabenen, phenoxyethanol, sulfaten (SLS/SLES), kleurstoffen en minerale oliën. Loverock werkt uitsluitend met de beste en puur natuurlijke ingrediënten, die een positief effect hebben op de kinderhuid. Van “Love Pure Skin” gezichtscrème tot “Rock My Body” body lotion. Een complete hoogwaardige huidverzorgingslijn voor lieve jongens en stoere meisjes!

Meer weten over Loverock producten? Neem contact op, klik hier!

Wanneer je laagje op laagje op laagje crème aanbrengt, heeft de crème veel minder resultaat dan wanneer je dit op een gereinigde huid doet. Tijden de dag stapelt er zich een laagje talg, dode huidcellen en overig vuil op de huid op.

Ook tijdens de nacht vormt er zich een laagje afvalstoffen en vet. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat we gemiddeld 10 keer (!!) per uur ons gezicht aanraken, waardoor bacteriën van de handen snel worden overgebracht naar het gezicht.

Al deze factoren zorgen ervoor dat er aan het einde van iedere dag een behoorlijke vieze laag op het gezicht zit, waar sommige dames mee gaan slapen!

Nadelen niet reinigen van het gezicht

 • Je poriën raken verstopt met talg (vet) en dode huidcellen, waardoor je sneller last krijgt van onzuiverheden zoals puistjes;
 • Je (dure) crème heeft totaal geen nut, aangezien je deze smeert op een laagje vuiligheid in plaats van je huid. Werkstoffen uit cosmetica kunnen zo nog maar moeilijk door de huid worden opgenomen;
 • De meeste dames gebruiken make-up. Ook deze wordt fijn opgestapeld op de huid, waardoor de huid er dof en vaal uit gaat zien;
 • De huid kan nog maar moeilijk ademen door het vuile laagje, waardoor het zuurstofgehalte aanzienlijk afneemt. Hierdoor verloopt het bloedtransport (met waardevolle) voedingsstoffen minder goed, waardoor de huid ook minder van deze essentiële stoffen tot zich kan nemen. Vroegtijdige huidveroudering is het gevolg.

Voordelen van het reinigen van de gezichtshuid met de juiste reiniger

 • Make-up blijft veeeeel beter en mooier zitten op een gereinigde huid, dan op een ‘vieze’ huid.
 • De schoonheidsspecialist adviseert jou een reiniging passende bij jouw huid, hierdoor worden specifieke huidproblemen zoals acne, huidveroudering of couperose tegengegaan.
 • Je huid wordt intensief verzorgd door een goede reiniging. Daarnaast zal de huid er stralender, frisser en gezonder uitzien.

Vavin reiniging
Vavin heeft twee type reinigers, namelijk één voor de vette en onzuivere huid en één voor de normale tot droge huid.

Reiniging voor de onzuivere en vette huid: Rijstzetmeel neemt vuil en talg op. Jojoba-olie versterkt je huidbarrière, terwijl boswellia serrata je huid verzacht.

Reiniging normale tot droge huid: Rijstzetmeel neemt vuil en talg op. Abrikozenolie versterkt je huidbarrière, terwijl boswellia serrata en biosacchariden je huid verzachten.

Hoe reinig ik het beste mijn gezicht?
Gebruik Vavin Reinig 01b ’s ochtends en ’s avonds.

stap01  Maak je huid nat met lauwwarm water.
stap02  Masseer met ronddraaiende bewegingen 2 pompjes reinigingsmelk met je vingertoppen in je vochtige huid.
stap03  Spoel de melk af met lauwwarm water.

Advies over de beste manier voor het verzorgen van jouw huid, of ben je benieuwd welke reiniging het beste is voor jou? Maak dan je afspraak voor een vrijblijvende kennismaking via 0492-392141

Wist je dat de huid rond de ogen veel dunner is dan bij de rest van het gezicht? Dit heb je zelf misschien al gemerkt, omdat hier de eerste rimpeltjes en lijntjes zichtbaar worden, of omdat de huid rond het oog droger aanvoelt. 

Is het aanbrengen van een dag- en nachtcrème op het ooggebied voldoende verzorging, zodat je rimpels zolang mogelijk uitstelt? Je leest het in mijn nieuwe blog!

De ooghuid

De ooghuid is 0.1 mm dik, de gezichtshuid 1.6 mm. Een wezenlijk verschil. Niet gek dus dat het gebied rond de ogen sneller te maken krijgt met irritaties en allergieën.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ontvangt ook opvallend veel klachten over cosmetica voor op of rond de ogen. Via www.cosmeticaklachten.nl kunnen consumenten klachten melden. Uit registraties van het RIVM blijkt dat 30% van alle meldingen over oogcosmetica gaat.

Parfum in oogcontourcrèmes is de belangrijkste veroorzaker van klachten zoals roodheid en jeuk rond de ogen, zo blijkt uit onderzoek van dermatologen. Andere grote boosdoeners zijn mascara, oogschaduw en oogmake-up removers.

Wat maakt de dunne huid rondom de ogen zo gevoelig? Dat valt beter uit te leggen als je weet hoe deze in elkaar steekt. Onder de dunne epidermale huidlaag zit de ooglidspier die ervoor zorgt dat de oogleden kunnen sluiten. Een dunne laag bindweefsel verbindt deze spier met de huid. Achter de spier zit ook de bindweefselplaat ‘tarsus’. Deze verstevigt niet alleen het ooglid. Maar hierin bevinden zich ook de zogeheten talgkliertjes van Meibom die het traanvocht op peil houden. Zo voorkomt het Meibom-talg –dat op de ooglidrand zit- verdamping van traanvocht. Daarmee wordt uitdroging en beschadiging van het oogoppervlak tegengegaan.

Andere talgkliertjes zijn weer verbonden aan wimpers en wenkbrauwen. Dat zijn de kliertjes van Zeis en Moll. Deze ‘smeren’ de wimperharen en voorkomen ophoping van vuil, celresten en micro-organismen.

Dag- of nachtcrème voor de ooghuid?

Vaak wordt gedacht dat een dag- of nachtcrème prima ingezet kan worden om de kwetsbare ooghuid mee te verzorgen. Helaas is dit niet het geval. Het feit dat de ooghuid dunner en kwetsbaarder is en op een andere manier werkt dan bijvoorbeeld de gezichtshuid, zorgt ervoor dat er een aangepaste verzorging gebruikt dient te worden.

Natuurlijk is het, gezien de vele klachten over oogcosmetica, heel belangrijk dat deze producten de tere ooghuid niet irriteren of beschadigen. Let er daarbij op dat de oogcrème geen alcohol, menthol, parfum of essentiële oliën bevat. Deze stoffen kunnen verdampen, met tranende ogen als resultaat.

Tips voor een goede oogcrème

 • Vraag jouw huidspecialist wat de pH-waarde is van de oogcrème. Deze dient namelijk een waarde van 7 te hebben, een andere zuurtegraad kan de ogen irriteren.
 • Omdat je ogen de hele dag bewegen en knipperen, ontstaan in dit gebied de eerste lijntjes. Dit ga je tegen door een goede hydratant te gebruiken, die het vocht in de huid bindt.
 • Let er daarnaast op dat de crème antioxidanten bevat, zodat de huid wordt beschermd tegen vrije radicalen.

Zelf ben ik helemaal weg van de Vavin hydrateer03. Dit product is speciaal samengesteld voor de gevoelige ooghuid met extra hydratanten, antioxidanten en het bevat geen parfum.

Advies over welke producten het beste zijn voor jouw huid, zodat rimpels en lijntjes zolang mogelijk worden uitgesteld en je geniet van een stralende huid? Ik geef je graag vrijblijvend advies! Neem contact op, klik hier.

Tijdens de overgang treden er veranderingen in de hormoonhuishouding op. Aangezien hormonen van zeer grote invloed zijn op onze huid, kun je last krijgen van acne, een snel verouderende huid en overbeharing. Natuurlijk is het fantastisch om ouder te mogen worden, de bijkomende nadelen van ouder worden zijn echter een stuk minder prettig.

De overgang, wat gebeurt er precies?

Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond het 50e levensjaar. Het lichaam gaat minder oestrogeen produceren, waardoor de vrouw niet meer vruchtbaar is. De hormoonhuishouding is verstoord, met lichamelijke en geestelijke ongemakken als resultaat.

In de overgang neemt de voorraad collageen met maar liefst dertig procent af, blijkt uit onderzoek. De fibroblasten die collageen- en elastinevezels vormen, worden met het kimmen der jaren minder actief. Niet alleen de hoeveelheid vezels loopt daardoor terug, ook de kwaliteit ervan. Bovendien worden enzymen actief die de collageen-en elastinevezels gaan afbreken.

Zit je in de overgang en merk je dat je wangen gaan invallen en dat je meer last krijgt van wallen? Dat kan heel goed kloppen. Het verlies van bindweefselvezels zorgt ervoor dat het opgeslagen vet in de onderste huidlagen minder goed wordt ondersteund.

Daarnaast zal je merken dat je meer last hebt van kleine adertjes, met name op de neus en wangen. Dat komt weer omdat bloedvaten in de huid minder goed samentrekken door de verminderde elasticiteit. De huid wordt naarmate we ouder worden dunner, waardoor de adertjes ook nog eens meer zichtbaar zijn.

Nog iets?...

Ja, helaas houdt het bij bovenstaande kenmerken niet op. Wanneer we nog jong zijn, vernieuwt de huid zich iedere 30 dagen. Helaas neemt dit proces snel af naarmate we ouder worden en vernieuwt de huid zich nog maar om de 60 tot 90 dagen. Omdat zich ook minder huidvetten vormen, verzwakt de huidbarrière en  houdt de huid minder goed water vast. Bovendien vermindert de talgvorming. Met als gevolg een droge, doffe huid waar schadelijke indringers makkelijker doorheen dringen.

Is er een oplossing?

De tand des tijds kunnen we niet stopzetten. Wel zijn er een aantal bewezen en effectieve methoden om de huid die in de overgang is zo gezond mogelijk te maken en behouden.

Vroegtijdig beginnen: Voor alle dames die nog niet in de overgang zitten en dit wel lezen, mijn allerbelangrijkste boodschap: begin tijdig met het op de juiste manier verzorgen van de huid. Vrouwen die halverwege de dertig starten met de juiste bouwstenen, zoals vitamine C, houden de collageenvorming op peil. Is de afbraak van collageenvezels tijdens de overgang in volle gang, dan kunnen we alleen nog ons best doen om dit proces met goede ingrediënten te vertragen.

Bescherm en verzorg je huid: Antioxidanten, vetten en hydratanten zijn zeer belangrijk om de huid tijdens de overgang de juiste verzorging te geven. Goede vetten en hydratanten ondersteunen de huidbarrière en vochtvasthoudende capaciteit van de opperhuid. Een sterke huidbarrière met voldoende vocht beschermt tegen schadelijke indringers. Ook antioxidanten blijven trouwe dienaars van de huid op leeftijd, want vrije radicalen zijn er altijd en overal.

Meer vet! Met wat extra vet en vocht zien we er een stuk beter uit. Door het smeren van hydratanten zwelt de huid een klein beetje op, hij wordt gladder en rimpels lijken minder diep. Het effect van hydratanten is helaas wel tijdelijk. Het vocht in de opperhuid verdampt gedurende de dag. Met vetten houd je dit verdampingsproces iets tegen. Gun de kwetsbare huid in de overgang dus gerust wat extra vet. Als bescherming van de huidbarrière én voor een verbeterd huidbeeld.

Zit je in de overgang en heb je specifieke vragen over jouw huid? Ik geef je graag vrijblijvend advies over hoe je zo lang mogelijk geniet van een jeugdige en stralende huid!

Na alle anti-aging stress en de bijbehorende producten die ervoor zorgen dat rimpels en lijntjes afnemen, is er een nieuwe tendens ontstaan, namelijk; anti-aging is ‘uit’ en het gezond maken en houden van de huidflora is ‘in’. Wat dit precies inhoudt? Je leest het in mijn nieuwe blog!

Age-loving in plaats van anti-aging

In plaats van de focus wat betreft huidverzorging te leggen op anti-aging, ligt de focus nu meer op age-loving.  We willen allemaal zo oud mogelijk worden, maar dan wel gezond en met een verzorgd uiterlijk. De ouder wordende huid koesteren en ondersteunen geldt nu weer als hoogste goed in de beauty-industrie. Dit zien we ook terug in de populaire ingrediënten van dit moment. Dit zijn allemaal ingrediënten die vooral de huid beschermen, in plaats van ingrediënten die de huid jeugdiger zouden maken.

Schimmels, bacteriën en virussen

De ingrediënten die de huid dienen te beschermen zijn vooral gericht op het beschermen van de micro-organismen van de huid, zoals schimmels, bacteriën en virussen. Alle micro-organismen samen noemen we stratum microbiotum. Beter bekend als huidflora.

Een gezonde huidflora betekent een gezonde huid. Echter is uit onderzoek gebleken dat het huidflora van de inwoners in stedelijk gebieden kleiner en minder divers is geworden dan honderd jaar geleden. Mensen die in harmonie leven met de natuur, zoals Indianen in het Amazonegebied, hebben juist een rijker, meer gevarieerd stratum microbiotum. Daarmee zijn zij goed beschermd tegen huidreacties en -ontstekingen. In tegenstelling tot Westerlingen die steeds vatbaarder worden voor huidziekten, allergieën en ontstekingen.

Door onze huidige levenswijze is het immuunsysteem van de huid minder effectief, wat op den duur leidt tot vroegtijdige huidveroudering en andere huidproblemen zoals ontstekingen in de vorm van acne of rosacea.

Hoe werkt huidflora?

Het huidflora is een delicaat systeem, waarbij er ongeveer één miljoen micro-organismen op elke vierkante cm huid leven. Een lichaam telt een biljoen micro-organismen. Deze kolonies verschillen per individu en worden beïnvloed door leeftijd en omgeving.  Een aantal micro-organismen kunnen schadelijk zijn als ze op de verkeerde plek zitten of groeien. Maar in het algemeen profiteren we ervan. Micro-organismen creëren een fysische barrière tegen schadelijke stoffen van buiten, remmen schadelijke bacteriën en zorgen voor de juiste zuurgraad van de huid. Ook ondersteunen ze het immuunsysteem. Kortom: ze versterken de natuurlijke weerstand van de huid.[1]

Micro-organismen hebben voeding nodig en dit is waar het misgaat. Door verkeerde cosmetica, omgevingsfactoren en slechte leefgewoonten, wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De voeding voor micro-organismen neemt af, waardoor uiteindelijk ook de micro-organismen zelf afnemen.

Enkele voorbeelden: bewaarstoffen in cosmeticaproducten doden de micro-organismen. Met zepen, surfactants en alcohol worden ze simpelweg van de huid verwijderd. Regelmatig peelen met fruitzuren zorgt er ook nog eens voor dat belangrijke voeding voor micro-organismen verdwijnt. Denk aan dode huidcellen en talg.

En dit alles kan een rode, geïrriteerde huid veroorzaken.

Hoe jij het huidlfora beschermt

Naast een gezonde levenswijze, is het gebruiken van de juiste cosmeticaproducten heel belangrijk. Let er daarbij op dat producten geen onnodige additieven bevatten zoals alcohol, zepen en surfactants. Kies voor pure en zuivere producten en peel niet te vaak de huid.

Heb jij na het lezen van deze blog vragen over jouw huid, of ben je op zoek naar producten die zuiver zijn en je huid niet beschadigen, maar juist voeden en beschermen? Ik geef je graag advies! Neem contact op via: 0492-392141

[1] Bron: Vavin

Ben jij benieuwd hoe je jouw huid effectief en zichtbaar kunt verbeteren en verjongen, waarbij je ook nog eens je lichaam gezonder maakt? Maak dan kennis met Noûs Nutricosmetics; het laat je huid stralen door je lichaam van binnenuit gezond te maken én behouden.

Wat zijn Nutricosmetics?

Nutricosmetics zijn voedingssupplementen met speciale ingrediënten gericht op wat jouw huid nodig heeft. Ze voeden, vernieuwen, verjongen en beschermen je huid van binnenuit.

De supplementen zijn een belangrijke toevoeging aan jouw dieet. Het is bewezen dat de groentes en fruit die we tegenwoordig eten, lang niet meer zoveel vitamines en mineralen bevatten als dat ze 20 jaar geleden deden. Een gezonde levensstijl is lang niet meer genoeg voor je huid.

Als je veel vergt van je lichaam komt je huid vaak vitamines, mineralen en anti-oxidanten tekort, dit zorgt voor een vermoeide huid, acne en rimpels. Ons lichaam geeft voorrang aan haar levensnoodzakelijke functies waardoor de huid op de laatste plaats komt.  Met Noûs Nutricosmetics zorgen we ervoor dat er altijd voldoende is om ook op lange termijn je huid gezond en stralend te houden.

Noûs Nutricosmetics

Noûs Nutricosmetics richt zich op huidverjonging, lifting, bescherming van de huid en lichaam en botversterking op lange termijn. Het zijn biologische voedingssupplementen die makkelijk door het lichaam worden opgenomen. De vegetarische capsules stimuleren een betere doorbloeding van de huid, waardoor vitamines precies daar terecht komen waar ze moeten zijn.  

De voedingssupplementen zijn handig verpakt in een doosje met compacte blisters, goed voor een maandelijkse dosis met 2 x 30 capsules. De verschillende beschikbare capsules en werkingen zijn:

Vitaminen & Mineralen

De groene capsules bevatten en hoog vitamines en mineralen gehalte, die het lichaam makkelijk opneemt. Deze capsules zijn gericht op celvernieuwing, doordat ze de elastine en collageenaanmaak stimuleren. Met als resultaat een gezonde, strakke en stralende huid.

Anti-oxidanten

Negatieve invloeden van buitenaf, zoals: de zon en milieuvervuiling tasten jouw huid en lichaam aan. Om je huid te beschermen gebruik je de transparante capsules die vol zitten met anti-oxidanten.  

De capsules bevatten alleen maar biologische en natuurlijke ingrediënten die de werking van de nieren en lever ondersteunen, voor een permanente reiniging en ontgifting van het lichaam.

Natural Beauty

Natural beauty is voor 25+ bedoeld en helpt huidveroudering tegen te gaan. Vanaf ongeveer je 25ste gaat je huid minder collageen en elastine aanmaken en wordt je huid slapper, dit is het begin van huidveroudering en rimpels. De capsules stimuleren je doorbloeding, houden je zuur/base in evenwicht en voorkomen huidveroudering door je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Natural Facelifting

Houd jij niet van naalden en spuitjes, maar wil je er toch jonger en stralender uitzien? Dan is Natural Face Lifting iets voor jou! Het is bedoeld voor 45+ en de dosering van het vitamines en mineralen gehalte is hier nogmaals verhoogd, om je eigen verminderde productie een handje te helpen. Je huid wordt gelift en rimpels vervagen, voor een strakker en een jongere huid.

Plantenextracten ondersteunen het metabolisme en zorgen voor betere doorbloeding, geestelijk welzijn en fysiek tonicum. Een betere anti-aging ondersteuning is nauwelijks denkbaar!

Resultaat:

 • Rimpels vervagen
 • Een betere doorbloeding van de huid
 • Verouderde huid wordt gelift
 • Beter afvoersysteem
 • Stimuleert celvernieuwing

Ben jij benieuwd welke voedingssupplement het beste bij jou past? Kom gerust langs voor een advies en meer informatie of maak je afspraak direct online, klik hier.

Tegenwoordig kun je kiezen voor snelle ingrepen zoals botox en fillers of heftige peelings, voor het verjongen en verbeteren van het voorkomen. Wat veel mensen zich echter niet beseffen, is dat op deze manier niet de oorzaak van het probleem wordt aangepakt, slechts het probleem. Wanneer je merkt dat je rimpeltjes, lijnen en/of pigmentvlekken krijgt, of een algehele verslechtering van de huidconditie ervaart, is het belangrijk de oorzaak van dit probleem te achterhalen. Wist je dat vochttekort in de huid, leidt tot vroegtijdige huidveroudering en huidproblemen?

Wat gebeurt er als de huid niet voldoende vocht vasthoudt?

Een vochttekort van de huid leidt in veel gevallen tot een verslechterde huidconditie. De huid op de juiste manier verzorgen is in dit geval essentieel. Vooral met het warmere weer, droogt de huid snel uit.

Onze huidcellen bouwen dag en nacht aan een stevige huidbarrière, die ons beschermt tegen schadelijke invloeden. En dat maakt dorstig. Om te kunnen functioneren hebben huidcellen - naast energie en voedingsstoffen – dan ook een hoop water nodig dat wordt opgenomen vanuit het bloed.

Zonder water komen biochemische processen in de huid dus niet goed op gang. En dat heeft duidelijk gevolgen voor de aanmaak van huidvetten en eiwitten. De huidbarrière verzwakt waardoor irriterende stoffen gemakkelijker binnendringen en water wegsijpelt. Met als gevolg irritaties en een droge huid.

Hoe houdt de huid vocht vast?

De huid heeft verschillende manieren om het vocht te binden en vast te houden, namelijk:

 • Hyaluronzuur: hyaluronzuur is een molecuul die zich in de middelste huidlaag bevindt, de dermis. De dermis bestaat voor een groot gedeelte uit water, omdat hyaluronzuur tot wel 1000 x het eigen gewicht aan water kan opnemen.
 • De buitenste huidlaag, de epidermis, bevat aquaporines. Aquaporines in de wanden van de huidcellen fungeren als poortjes om water in en uit de huidcel te transporteren.
 • The Natural Moisturising Factor (NMF)  bestaat uit afgebroken verbindingen tussen huidcellen, desmosomen genaamd, die in de bovenste huidlaag zijn omgezet naar superhydraterende stoffen.
 • Talg wordt aangemaakt door de talgklieren en zorgt er onder andere voor dat er niet buitensporig veel vocht de huid kan verlaten.

Factoren die overmatig vochtverlies beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die een droge huid negatief beïnvloeden, namelijk:

Alcohol: alcohol bindt aan water in het lichaam waardoor minder vocht beschikbaar is voor de huid.

Airco: Airco maakt de lucht droog waardoor de luchtvochtigheid daalt en er meer water verdampt vanuit de huid.

Zwemmen: Door vaak te zwemmen verliest de huid ook suikers en zout. En deze stoffen heeft de huid juist hard nodig om water vast te houden. Wel eens verrimpelde vingertoppen gehad na het zwemmen? Dat is hét teken van uitdroging.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de huid het vocht bindt?

De snelste en beste manier om te zorgen dat de huid het vocht bindt en dat overmatige uitwaseming van vocht wordt voorkomen, is door het gebruik van de juiste cosmetica. Een hydraterende crème heeft onmiddellijk effect en werkt sneller dan water drinken. Maar wat is nu een goede hydraterende crème, oftewel moisturiser? Moet er water (aqua) in zitten? Vet? Of allebei?

De belangrijkste eigenschappen van een goede moisturiser op een rij:

 • Water gemengd met vet (olie) is de beste basis. Olie vertraagt namelijk het verdampingsproces van water op de huid. Hoe langzamer het water verdampt, hoe beter de aanwezige hydraterende stoffen en natuurlijke of minerale vetten in de huid penetreren en hun werk doen.
 • Goede ingrediënten met hydraterende eigenschappen zoals glycerine, hyaluronzuur, panthenol of biosacchariden zijn noodzakelijk.
 • Vetten voorkomen vochtverlies vanuit de huid. Zowel minerale vetten (zoals vaseline) als natuurlijke vetten (zoals olijfolie) werken goed. Minerale vetten dekken de huid af wat een uitstekende methode is voor een beschadigde huidbarrière.
 • Alcohol bovenaan de ingrediëntenlijst is een no-go. Alcohol lost huidvetten op. In een laag percentage is het effect van alcohol verwaarloosbaar.
 • Agressieve emulgatoren (sodium cetearyl sulfate, ceteareth-2/-20) en surfactants (sodium lauryl/laureth sulfate) tasten de huidbarrière aan en mogen niet voorkomen in de ingrediëntenlijst

Wil je de huid een handje helpen terwijl jij een frisse duik neemt en een glaasje rosé drinkt op het terras? Neem een moisterizer van Vavin mee! Ik geef je graag advies hoe jouw huid er weer gezond en stralend uit kan zien, zonder dat je last hebt van rimpels of een droge huid.