content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

De zon, boosdoener of niet?

Dat we ons goed moeten beschermen tegen de schadelijke uv-straling weten we allemaal. Door meerdere berichten in de media over een toename aan huidkanker en steeds meer kennis over de werking van uv-straling, vergeten we echter nog weleens dat de zon ook veel positieve eigenschappen heeft. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de zon.

Wat is zonlicht?

Zonlicht bestaat uit drie type Ultraviolette stralen, namelijk UVC, UVB en UVA. UVC is de sterkste straling, maar wordt door de ozonlaag tegengehouden, waardoor het niet de aarde bereikt. UVB-straling dringt door tot de bovenste huidlaag. De positieve kant van UVB-straling is dat het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat we er bruin van worden. Helaas zorgt dit type bij te veel blootstelling ook voor verbranding, DNA-schade en huidkanker.

95% van de straling bestaat uit UVA. Deze straling dringt tot diep in de huid door, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade en vroegtijdige huidveroudering kunnen leiden.

Beschermingsmechanismen van de huid

De huid heeft drie verschillende manieren om zichzelf te beschermen tegen uv-straling.

Zweten: Door middel van zweten wordt de schadelijke straling gereflecteerd, waardoor het minder goed in de huid kan doordringen.

Bruiner worden: Ook het bruiner worden van de huid is een beschermingsmechanisme. Het pigment vormt als het ware een beschermingslaagje.

Verdikking van de hoornlaag: Wanneer we in de zon zitten, verdikt de hoornlaag (bovenste huidlaag), zodat straling kan worden tegengehouden.  

Door de drie bovengenoemde beschermingsmechanismen, is de huid bij geringe blootstelling goed in staat zichzelf te beschermen. Wordt de huid langere tijd blootgesteld aan zonlicht, zal er een rode huid ontstaan. De huid is verbrand. Vervolgens zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel kan ontstaan.

Positieve effecten van zonlicht

Moeten we de zon dan helemaal gaan vermeiden? Nee, zeker niet! Zonlicht kent ook zeer positieve effecten. Onze huid maakt onder invloed van zonlicht namelijk de onmisbare vitamine D aan. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem en de botaanmaak. Daarnaast zijn er zelfs aanwijzingen dat vitamine D van positieve invloed is op sommige type kanker en verbetert het veel huidziekten zoals acne, eczeem en psoriasis.

Zodra een zonnestraal ons lichaam raakt, wordt het gas stikstofmonoxide gevormd. Dit gas zorgt ervoor dat de vaatspanning wordt gereguleerd, wat weer een positief effect heeft op een te hoge bloeddruk.

Zonbeschermingsadvies

Het is aan te raden om de eerste 20 minuten dat je in de zon komt, niet meteen je lichaam in te smeren. Zonbeschermingsproducten zorgen ervoor dat UVB-stralen (verantwoordelijk voor de vitamine D-aanmaak), niet in onze huid kunnen doordringen. Na deze 20 minuten is het natuurlijk wel belangrijk om je huid goed in te gaan smeren.