content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

This phantom sticky

Huidveroudering Gemert

Wat is huidveroudering?

Wanneer we ouder worden, verandert onze huid. Tekenen van huidveroudering worden zichtbaar, zoals lijntjes, rimpels, verslappingen en pigmentvlekken. Vanaf het 25e levensjaar begint het lichaam minder stoffen aan te maken die zorgen voor een jeugdige huid.

Daarnaast zorgt zonlicht voor een verdere versnelling van het huidverouderingsproces. Huidveroudering heeft dus zowel te maken met intrinsieke factoren (bijv. erfelijkheid), als met extrinsieke factoren (bijv. zonlicht) en ontwikkelt zich sneller wanneer we roken, overmatig alcohol nuttigen en niet gezond eten.

De huid

Onze huid is opgebouwd uit drie lagen; de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en het onderhuidsbindweefsel. Tijdens het verouderingsproces, wordt de epidermis dunner, waardoor de huid minder goed beschermd is. Ook de lederhuid verandert. Zo nemen essentiële stoffen zoals collageen en elastine af, bloedvaten verminderen en ook talgklieren zijn minder aanwezig dan bij een jeugdige huid. Minder talgklieren veroorzaken een drogere huid.

Elastine

Elastine is een elastisch proteïne in bindweefsel. Het zorgt ervoor dat het weefsel in het lichaam weer zijn oorspronkelijke vorm en grootte aanneemt nadat het uitgerekt, ingedrukt of vervormd is geweest. Door de afname van deze stof in de huid, zal de huid gaan verslappen.

Collageen

Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de menselijke huid. Het vormt mede de extracellulaire matrix. Een afname aan collageen zorgt voor verslappingen en een minder elastische huid.

content image

Intrinsieke factoren van huidveroudering

Helaas hebben sommige mensen te maken met minder goede genen, zij krijgen sneller rimpels en ook de mate waarin rimpels en andere tekenen van huidveroudering verschijnen, zijn heftiger. Erfelijkheid speelt dus een belangrijke rol bij het ouder worden van de huid. Mensen met een lichtere en gevoelige huid zullen eerder te maken krijgen met huidveroudering, terwijl Aziatische mensen pas op latere leeftijd hiermee te maken krijgen.

Doorbloeding

Doorbloeding speelt ook een belangrijke rol bij het huidverouderingsproces. Wanneer de doorbloeding minder goed is, is het lastiger voor het lichaam om voedingsstoffen en zuurstof naar het huidoppervlak te transporteren. Het gevolg hiervan is een doffe, vermoeide en grauwe huid. Door een tekort aan essentiële stoffen, zal de huid eerder verouderen.

Extrinsieke factoren van huidveroudering

De extrinsieke factoren die zorgen voor (vroegtijdige) huidveroudering, hebben allemaal te maken met vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijk voor onze huid en worden gestimuleerd door stress, roken, slechte voeding, de huid niet op de juiste manier verzorgen (cosmetica) en blootstelling aan UV-stralen. Vrije radicalen tasten de celstructuur en het bindweefsel aan, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan. Hoe ouder we worden, hoe meer de vrije radicalen zich opeenhopen in het lichaam en de huid.

content image

De juiste huidverzorging voor het tegengaan van huidveroudering

De juiste huidverzorging is zeer belangrijk bij het tegengaan en verminderen van de ouder wordende huid. De huidverzorgingsproducten van Vavin zorgen ervoor dat de hydrolipidelaag, de bacteriënflora en de hoornlaag niet worden beschadigd wanneer de huid wordt gereinigd. Daarnaast bieden de producten een intensieve voeding, zodat het jeugdige karakter van de huid behouden blijft.

Een stralende & gezonde huid?