content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

Vocht is essentieel voor een stralende en gezonde huid

Tegenwoordig kun je kiezen voor snelle ingrepen zoals botox en fillers of heftige peelings, voor het verjongen en verbeteren van het voorkomen. Wat veel mensen zich echter niet beseffen, is dat op deze manier niet de oorzaak van het probleem wordt aangepakt, slechts het probleem. Wanneer je merkt dat je rimpeltjes, lijnen en/of pigmentvlekken krijgt, of een algehele verslechtering van de huidconditie ervaart, is het belangrijk de oorzaak van dit probleem te achterhalen. Wist je dat vochttekort in de huid, leidt tot vroegtijdige huidveroudering en huidproblemen?

Wat gebeurt er als de huid niet voldoende vocht vasthoudt?

Een vochttekort van de huid leidt in veel gevallen tot een verslechterde huidconditie. De huid op de juiste manier verzorgen is in dit geval essentieel. Vooral met het warmere weer, droogt de huid snel uit.

Onze huidcellen bouwen dag en nacht aan een stevige huidbarrière, die ons beschermt tegen schadelijke invloeden. En dat maakt dorstig. Om te kunnen functioneren hebben huidcellen - naast energie en voedingsstoffen – dan ook een hoop water nodig dat wordt opgenomen vanuit het bloed.

Zonder water komen biochemische processen in de huid dus niet goed op gang. En dat heeft duidelijk gevolgen voor de aanmaak van huidvetten en eiwitten. De huidbarrière verzwakt waardoor irriterende stoffen gemakkelijker binnendringen en water wegsijpelt. Met als gevolg irritaties en een droge huid.

Hoe houdt de huid vocht vast?

De huid heeft verschillende manieren om het vocht te binden en vast te houden, namelijk:

  • Hyaluronzuur: hyaluronzuur is een molecuul die zich in de middelste huidlaag bevindt, de dermis. De dermis bestaat voor een groot gedeelte uit water, omdat hyaluronzuur tot wel 1000 x het eigen gewicht aan water kan opnemen.
  • De buitenste huidlaag, de epidermis, bevat aquaporines. Aquaporines in de wanden van de huidcellen fungeren als poortjes om water in en uit de huidcel te transporteren.
  • The Natural Moisturising Factor (NMF)  bestaat uit afgebroken verbindingen tussen huidcellen, desmosomen genaamd, die in de bovenste huidlaag zijn omgezet naar superhydraterende stoffen.
  • Talg wordt aangemaakt door de talgklieren en zorgt er onder andere voor dat er niet buitensporig veel vocht de huid kan verlaten.

Factoren die overmatig vochtverlies beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die een droge huid negatief beïnvloeden, namelijk:

Alcohol: alcohol bindt aan water in het lichaam waardoor minder vocht beschikbaar is voor de huid.

Airco: Airco maakt de lucht droog waardoor de luchtvochtigheid daalt en er meer water verdampt vanuit de huid.

Zwemmen: Door vaak te zwemmen verliest de huid ook suikers en zout. En deze stoffen heeft de huid juist hard nodig om water vast te houden. Wel eens verrimpelde vingertoppen gehad na het zwemmen? Dat is hét teken van uitdroging.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de huid het vocht bindt?

De snelste en beste manier om te zorgen dat de huid het vocht bindt en dat overmatige uitwaseming van vocht wordt voorkomen, is door het gebruik van de juiste cosmetica. Een hydraterende crème heeft onmiddellijk effect en werkt sneller dan water drinken. Maar wat is nu een goede hydraterende crème, oftewel moisturiser? Moet er water (aqua) in zitten? Vet? Of allebei?

De belangrijkste eigenschappen van een goede moisturiser op een rij:

  • Water gemengd met vet (olie) is de beste basis. Olie vertraagt namelijk het verdampingsproces van water op de huid. Hoe langzamer het water verdampt, hoe beter de aanwezige hydraterende stoffen en natuurlijke of minerale vetten in de huid penetreren en hun werk doen.
  • Goede ingrediënten met hydraterende eigenschappen zoals glycerine, hyaluronzuur, panthenol of biosacchariden zijn noodzakelijk.
  • Vetten voorkomen vochtverlies vanuit de huid. Zowel minerale vetten (zoals vaseline) als natuurlijke vetten (zoals olijfolie) werken goed. Minerale vetten dekken de huid af wat een uitstekende methode is voor een beschadigde huidbarrière.
  • Alcohol bovenaan de ingrediëntenlijst is een no-go. Alcohol lost huidvetten op. In een laag percentage is het effect van alcohol verwaarloosbaar.
  • Agressieve emulgatoren (sodium cetearyl sulfate, ceteareth-2/-20) en surfactants (sodium lauryl/laureth sulfate) tasten de huidbarrière aan en mogen niet voorkomen in de ingrediëntenlijst

Wil je de huid een handje helpen terwijl jij een frisse duik neemt en een glaasje rosé drinkt op het terras? Neem een moisterizer van Vavin mee! Ik geef je graag advies hoe jouw huid er weer gezond en stralend uit kan zien, zonder dat je last hebt van rimpels of een droge huid.