content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

Wat doet stress met je huid

Iedereen heeft het druk en het lijkt alleen maar erger te worden. Er wordt veel van ons verwacht en we willen hier maar al te graag aan voldoen. De perfecte carrière, het perfecte gezinsleven, perfecte figuur, perfecte vriendinnengroepje… Ik word al moe terwijl ik het schrijf. De hang naar perfectie heeft als resultaat stress en stress zorgt op zijn beurt weer voor lichamelijke ongemakken, waaronder een slechte huid.

Stress, wat is dat precies?

Stress is een chemische reactie, die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Als we zenuwachtig zijn om te presteren bijvoorbeeld, kan dit leiden tot stress. Eigenlijk is deze reactie van het lichaam niet direct schadelijk, maar beschermt het ons juist tijdens spannende momenten.

Onder invloed van stress maakt het lichaam cortisol aan, een soortgelijk hormoon als adrenaline. Door cortisol worden lichaamscellen geactiveerd, waardoor we sneller en meer helder dan normaal kunnen handelen. Super handig!

Gevolgen van stress op de huid

We kennen dat soort gevallen wel van mensen om ons heen, of we hebben het zelf meegemaakt: in tijden van stress wordt de huid vaal en dof en zijn er meer rimpels, pigmentvlekken en ontstekingen zichtbaar. Nu is het overvloed van cortisol helemaal niet meer zo handig. Langdurige stress is niet alleen (zeer) schadelijk voor het lichaam, ook zeker voor de huid!

Een droge huid

Cortisol verstoort de vochthuishouding, waardoor de barrièrefunctie (beschermlaagje van de huid) beschadigt. De huid is minder goed in staat het vocht vast te houden, waardoor je een trekkerige, schilferige, jeukende en droge huid krijgt.

Lijntjes & rimpels

Vochtverlies door een verstoorde huidbarrière veroorzaakt droogte lijntjes. Daarnaast zijn er in tijden van stress meer vrije radicalen in het lichaam aanwezig.

Misschien heb je al eens van vrije radicalen gehoord; kleine moleculen die een elektron missen. Om dit op te kunnen vangen, zijn vrije radicalen constant opzoek naar de missende elektron. Ze binden zich aan kwaadaardige cellen in het lichaam (positief), maar helaas ook aan gezonde cellen (negatief). Op deze manier ontstaan ziekten zoals dementie en artritis, maar ook huidveroudering wordt versneld door dit proces. De vrije radicalen vallen tenslotte ook gezonde huidcellen aan. Het gevolg? Rimpels en lijntjes.

Er is helaas nog meer..

Omdat stress het immuunsysteem schaad, kunnen huidproblemen zoals acne, rosacea, couperose en psoriasis aanzienlijk verergeren. Ook de doorbloeding werkt minder, waardoor je huid er dof en vaal uitziet.

De oplossing?

Helaas heb je in sommige gevallen van stress geen invloed op het ontstaan ervan. Privé situaties en vervelende dingen op je werk zijn niet altijd te vermijden. De beste oplossing in dit geval is goed te blijven zorgen voor jezelf. Gezond eten, veel water drinken en een wandeling in de frisse lucht doen wonderen voor je gesteldheid en je huid.

Je kunt dit nog verder ondersteunen door de juiste huidverzorging, een ontspannende schoonheidsbehandeling of massage en voedingssupplementen (bijvoorbeeld deze van Noûs Nutricosmetics).

Liefs, Hannie.

Advies over hoe jij je huid stralend en gezond maakt? Maak je afspraak online, klik hier!