content image

Bel voor een afspraak 0492-392141 of maak je afspraak online.

Welke invloed heeft de overgang op de huid?

Tijdens de overgang treden er veranderingen in de hormoonhuishouding op. Aangezien hormonen van zeer grote invloed zijn op onze huid, kun je last krijgen van acne, een snel verouderende huid en overbeharing. Natuurlijk is het fantastisch om ouder te mogen worden, de bijkomende nadelen van ouder worden zijn echter een stuk minder prettig.

De overgang, wat gebeurt er precies?

Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond het 50e levensjaar. Het lichaam gaat minder oestrogeen produceren, waardoor de vrouw niet meer vruchtbaar is. De hormoonhuishouding is verstoord, met lichamelijke en geestelijke ongemakken als resultaat.

In de overgang neemt de voorraad collageen met maar liefst dertig procent af, blijkt uit onderzoek. De fibroblasten die collageen- en elastinevezels vormen, worden met het kimmen der jaren minder actief. Niet alleen de hoeveelheid vezels loopt daardoor terug, ook de kwaliteit ervan. Bovendien worden enzymen actief die de collageen-en elastinevezels gaan afbreken.

Zit je in de overgang en merk je dat je wangen gaan invallen en dat je meer last krijgt van wallen? Dat kan heel goed kloppen. Het verlies van bindweefselvezels zorgt ervoor dat het opgeslagen vet in de onderste huidlagen minder goed wordt ondersteund.

Daarnaast zal je merken dat je meer last hebt van kleine adertjes, met name op de neus en wangen. Dat komt weer omdat bloedvaten in de huid minder goed samentrekken door de verminderde elasticiteit. De huid wordt naarmate we ouder worden dunner, waardoor de adertjes ook nog eens meer zichtbaar zijn.

Nog iets?...

Ja, helaas houdt het bij bovenstaande kenmerken niet op. Wanneer we nog jong zijn, vernieuwt de huid zich iedere 30 dagen. Helaas neemt dit proces snel af naarmate we ouder worden en vernieuwt de huid zich nog maar om de 60 tot 90 dagen. Omdat zich ook minder huidvetten vormen, verzwakt de huidbarrière en  houdt de huid minder goed water vast. Bovendien vermindert de talgvorming. Met als gevolg een droge, doffe huid waar schadelijke indringers makkelijker doorheen dringen.

Is er een oplossing?

De tand des tijds kunnen we niet stopzetten. Wel zijn er een aantal bewezen en effectieve methoden om de huid die in de overgang is zo gezond mogelijk te maken en behouden.

Vroegtijdig beginnen: Voor alle dames die nog niet in de overgang zitten en dit wel lezen, mijn allerbelangrijkste boodschap: begin tijdig met het op de juiste manier verzorgen van de huid. Vrouwen die halverwege de dertig starten met de juiste bouwstenen, zoals vitamine C, houden de collageenvorming op peil. Is de afbraak van collageenvezels tijdens de overgang in volle gang, dan kunnen we alleen nog ons best doen om dit proces met goede ingrediënten te vertragen.

Bescherm en verzorg je huid: Antioxidanten, vetten en hydratanten zijn zeer belangrijk om de huid tijdens de overgang de juiste verzorging te geven. Goede vetten en hydratanten ondersteunen de huidbarrière en vochtvasthoudende capaciteit van de opperhuid. Een sterke huidbarrière met voldoende vocht beschermt tegen schadelijke indringers. Ook antioxidanten blijven trouwe dienaars van de huid op leeftijd, want vrije radicalen zijn er altijd en overal.

Meer vet! Met wat extra vet en vocht zien we er een stuk beter uit. Door het smeren van hydratanten zwelt de huid een klein beetje op, hij wordt gladder en rimpels lijken minder diep. Het effect van hydratanten is helaas wel tijdelijk. Het vocht in de opperhuid verdampt gedurende de dag. Met vetten houd je dit verdampingsproces iets tegen. Gun de kwetsbare huid in de overgang dus gerust wat extra vet. Als bescherming van de huidbarrière én voor een verbeterd huidbeeld.

Zit je in de overgang en heb je specifieke vragen over jouw huid? Ik geef je graag vrijblijvend advies over hoe je zo lang mogelijk geniet van een jeugdige en stralende huid!